Subsidieregeling zonnepanelen blijft langer bestaan
29 apr

Subsidieregeling zonnepanelen blijft langer bestaan

Huishoudens en bedrijven met zonnepanelen blijven tot 2023 profiteren van de zogeheten salderingsregeling. Deze zou na 2020 verdwijnen, maar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft de terugleversubsidie op zonne-energie met twee jaar verlengd. Dat meldde de minister vrijdagochtend in een Kamerbrief.

Door de salderingsregeling kunnen ondernemers en burgers die zonnestroom leveren aan het elektriciteitsnet, die stroom verrekenen met de elektriciteit die ze zelf verbruiken. Deze regeling bestaat sinds 2004 en is bedoeld om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Dankzij de salderingsregeling kunnen eigenaren de aanschafkosten in gemiddeld zeven jaar terugverdienen.

Subsidie geleidelijk afbouwen
Volgens het kabinet is een versobering van de regeling noodzakelijk, omdat de salderingsregeling de schatkist te veel geld kost. Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken groeit snel. De regeling gaat daardoor ten onder aan zijn eigen succes. Het invoeren van een terugleversubsidie lijkt te complex. In plaats daarvan kiest het kabinet er nu voor de salderingsregeling tussen 2023 en 2031 geleidelijk af te bouwen naar nul. Volgens het kabinet zijn zonnepanelen tegen die tijd zo goedkoop dat er geen subsidie meer nodig is om de aankoop ervan aantrekkelijk te maken, verwacht het kabinet.

Bron: Volkskrant