Nederland bij Clean Energy Ministerial
28 mei

Nederland bij Clean Energy Ministerial

Nederland is toegetreden tot de Clean Energy Ministerial (CEM). Een wereldwijd samenwerkingsverband van landen dat inzet op duurzame energietechnologieën om klimaatverandering tegen te gaan. Dit moet eraan bijdragen dat Nederland de klimaatdoelstellingen behaalt.

Het uitwisselen van kennis en ervaring met deelnemende landen, kan bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen voor Nederland. Daarnaast hoopt het kabinet door middel van de CEM het Europese klimaatdoel voor 2030 te verhogen.
“Het Klimaatakkoord van Parijs stelt ons voor een enorme opgave. Om de doelstelling binnen handbereik te houden, zal de Europese Unie verder moeten gaan dan de huidige afspraak van 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030”, zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Plannen voor 2018
Nederland zal dit jaar onder andere deelnemen aan een CEM-initiatief dat investeringen en financiering in duurzame energietechnologieën door de private sector bevordert, onder meer door de ontwikkeling van beleid en regulering. Daarnaast kijkt Nederland naar de deelname aan een project voor afvang, gebruik en opslag van CO2. Ook hierbij wordt gekeken of investeringen vanuit de private sector aangemoedigd kunnen worden.

Clean Energy Ministerial
De CEM is in 2009 opgericht op initiatief van de Verenigde Staten. Het samenwerkingsverband bestaat nu uit 25 landen, waaronder China, India, Rusland, Duitsland, Frankrijk en ook de Europese Commissie. Samen zijn deze landen goed voor 90 procent van de wereldwijde investeringen in duurzame energie.

Bron: Groene Courant