Montagesystemen ClickFit en Flatfix doorstaan vlamtest
20 sep

Montagesystemen ClickFit en Flatfix doorstaan vlamtest

De montagesystemen ClickFit en Flatfix van onze leverancier Esdec hebben de vlamtest goed doorstaan. Afgelopen week werden beide systemen in Amerika getest door UL op vuurbestendigheid.

Tijdens de fire-tests is gebleken dat de keuze voor lichte materialen geen negatieve invloed heeft op de sterkte en betrouwbaarheid van de montagesystemen. De materialen van zowel FlatFix als ClickFit blijven bijna helemaal intact gedurende de vlamtesten. FlatFix zorgt er zelfs voor dat de verspreiding van de brand vertraagd wordt, doordat het een met winddeflectors afgesloten systeem is.

Onderdelen van de test
Een montagesysteem doorstaat de UL fire test wanneer een brand zich niet sneller verspreid als er zonnepanelen gemonteerd zijn, door bijvoorbeeld smeltende onderdelen. Tijdens de test wordt in een worst-case scenario aan de buitenkant van een dak een brand veroorzaakt. Er wordt vervolgens gedurende 10 minuten geobserveerd hoe het montagesysteem zich staande houdt naarmate het vuur zich richting de PV-installatie verspreid. Bij het ClickFit systeem is daarnaast ook een situatie nagebootst waarbij er een brand ontstaat op- en onder het zonnepaneel.

Focus op veiligheid
Veiligheid is één van de belangrijkste punten waar Esdec zich op focust. De systemen worden continue getest op extreme omstandigheden: vuur aan wind, sneeuw en hevige regenval.