MBO Noord-Nederland leidt 3.400 vakmensen op voor energietransitie
29 okt

MBO Noord-Nederland leidt 3.400 vakmensen op voor energietransitie

Op het MBO in Noord-Nederland worden de komende 4 jaar 3.400 vakmensen opgeleid die in Noord-Nederland aan de slag kunnen bij de overstap naar duurzame energie. Dit gebeurt via het Energy College-project.

Het project is een initiatief van Energy College en  New Energy Coalition. Met de toekenning van een Regionaal Investeringsfonds MBO (RIF-)subsidie van 2 miljoen euro kan Noord-Nederland aan de slag. Het gaat om een gezamenlijk project van noordelijke MBO’s, bedrijven, provincies en gemeenten. Met dit project spelen zij in op het dichtdraaien van de Groningse gaskraan in 2030 en de toenemende vraag naar duurzame energievoorziening.

Ook bij- en omscholing
Het Energy College-project zet daarom in op het ontwikkelen van een onderwijsaanbod dat ruimte geeft om de continue veranderingen in het bedrijfsleven te volgen en actuele (technologische) ontwikkelingen in het onderwijs te kunnen opnemen. Daarnaast zijn er veel nieuwe vakmensen nodig in de techniek om deze transitie te kunnen realiseren. Daarom wordt ingezet op werving van studenten voor technische opleidingen. Verder worden ook nieuwe doelgroepen aangesproken om zich via om- en bijscholing voor te bereiden op het werken in energie-gerelateerde beroepen.

Blijvende instroom
Na 4 jaar moet het project geleid hebben tot een blijvende, gelijke instroom van studenten in de techniekopleidingen in Noord-Nederland ondanks de verwachte demografische krimp. Daarnaast zal het de kennis en vaardigheden verbeteren van 2.400 studenten en 1.000 zittende medewerkers op het gebied van energietransitie en duurzame alternatieven. Ook zullen vanuit het project ruim 300 docenten en praktijkopleiders zich professionaliseren op het gebied van energietransitie en duurzame alternatieven.

Bron: Solar Magazine