Holland Solar start onderzoek naar branden met zonnepanelen
20 sep

Holland Solar start onderzoek naar branden met zonnepanelen

Holland Solar meldt dat er een onderzoek komt naar de oorzaak van recente branden op daken met zonnepanelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft opdracht gegeven voor het onderzoek, dat door TNO wordt uitgevoerd.

Holland Solar wil weten wat de dieper liggende oorzaak is van de branden die recentelijk hebben plaatsgevonden. De brancheorganisatie wil bijvoorbeeld antwoord op de vraag of de branden ontstaan zijn door zonnepanelen of door de installatie ervan. "Een brand van een dak met zonnepanelen wordt al snel toegeschreven aan de zonnepanelen of de installatie ervan", zegt voorzitter Jaap Baarsma van  Holland Solar. "Wij willen weten of dat ook daadwerkelijk zo is en wat daarvan dan de dieper liggende oorzaak is. Dit is voor de sector belangrijk, maar ook bijvoorbeeld voor de brandweer."

Onderzoek is nodig om antwoorden te krijgen
Holland Solar zegt samen met de branchevereniging van installateurs UNETO-VNI bij de overheid te hebben aangedrongen op een groot onafhankelijk onderzoek. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat het TNO-onderzoek mede financieren. Het onderzoek zal zich vooral toespitsen op de branden met indak-systemen. Dit jaar gingen er zeven daken met zo’n systeem in vlammen op.

UNETO-VNI zegt dat het bij indak-systemen belangrijk is dat de isolatie onder de panelen niet brandbaar is. Daarnaast is het van belang dat de panelen aan de onderkant voldoende ventilatie krijgen, waardoor de bekabeling niet te heet wordt.
De installateursvereniging laat weten dat dit soort indak-systemen vaak niet door installateurs wordt aangelegd. "Vaak is het de aannemer die ze kant-en-klaar in het dak verwerkt."  Het onderzoek van TNO moet nu uitsluitsel geven hoe het daarmee zit.

Bron: RTL Nieuws, Solar Magazine