Holland Solar: 2018 recordjaar verkoop zonnepanelen
10 aug

Holland Solar: 2018 recordjaar verkoop zonnepanelen

Volgens branchevereniging Holland Solar wordt 2018 een recordjaar voor de verkoop van zonnepanelen. Er zal voor het eerst meer dan 1 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd worden in 1 kalenderjaar.

Holland Solar-voorzitter Jaap Baarsma stelde dit deze week op radiozender BNR. Holland Solar baseert de recordgroei op informatie van haar leden en van de netbeheerders.

Netbeheerder Enexis meldde bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat 2018 waarschijnlijk een recordjaar wordt voor de groei van het aantal kleinverbruikers met een zonnepanelensysteem. Tot nu toe zijn in 2018 bij Enexis al 32.569 nieuwe zonnepanelensystemen aangemeld - met een vermogen van circa 135 megawattpiek - en werd het 250.000e zonnepanelensysteem in het Enexis-werkgebied verwelkomd. Ook netbeheerder Alliander bereikte in het eerste halfjaar de mijlpaal van 1 gigawattpiek zonnepanelen.

Enexis en Alliander verwelkomden samen in de eerste helft van het jaar ruim 460 megawattpiek aan zonnepanelen. Daar moet de groei van netbeheerder Stedin (voornamelijk actief in de Randstad), Enduris (actief in de provincie Zeeland en sinds 2017 onderdeel van Stedin) en ook van de kleinere netbeheerders Rendo, Westland Infra en Coteq Netbeheer nog bijgeteld worden. Dat de groei daarmee ver boven de 1 gigawattpiek uit gaat komen in 2018 lijkt wel haast zeker te zijn.

Bron: Solar Magazine