Grootste drijvende zonnepark van Nederland geopend
3 sep

Grootste drijvende zonnepark van Nederland geopend

In Gelderland is het grootste drijvende zonnepark van Nederland geopend. De 6.150 zonnepanelen liggen op het gietwaterbassin van tuinbouwgebied Next Garden. Het zonnepark, dat eigendom is van Coöperatie Lingewaard Energie, levert voldoende duurzame energie voor 600 huishoudens.

Met een oppervlak van 1,6 hectare en 6.150 zonnepanelen is het, volgens de betrokkenen, zelfs het op één na grootste drijvende zonnepark van Europa. Alleen in Engeland ligt er een groter zonnepark van 23.000 panelen. De verwachte stroomproductie van het zonnepark in Lingewaard is 1,75 miljoen kilowattuur. Dat is genoeg voor ruim 600 huishoudens.

De tuinders van Next Garden gebruiken het water in het gietwaterbassin voor hun gewassen. In 2014 heeft Coöperatie Lingewaard Energie de tuinders betrokken bij het idee om drijvende zonnepanelen op het bassin te gaan plaatsen. Het water van het gietwaterbassin van de tuinders bleek groot genoeg voor het drijvende zonnepark. Daarnaast hebben de energiecoöperatie én de tuinders met de aanleg van het zonnepark een win-winsituatie gecreëerd. Hoe dit werkt, legt initiatiefnemer Pieter Siekman van Coöperatie Lingewaard Energie uit. Bekijk hier de video

Bron: Solar Magazine