Conformiteitscertificaat omvormers per 27 april verplicht
17 feb

Conformiteitscertificaat omvormers per 27 april verplicht

De ACM wijzigt op voorstel van Netbeheer Nederland de Netcode elektriciteit. Daarmee moeten nieuwe zon-pv installaties bij consumenten per 27 april 2021 verplicht een conformiteitscertificaat hebben.

Eigenaren van een zon-pv installatie zijn er verantwoordelijk voor dat hun opweksysteem voldoet aan de eisen die gesteld worden in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG). Deze verordening is sinds 27 april 2019 in Nederland van kracht. Zon-pv installaties moeten sinds die datum voldoen aan strengere technische eisen om aangesloten te kunnen worden op het elektriciteitsnet. 

Handhaving uitgesteld
Voor kleinere installaties van het type A, zoals zon-pv installaties bij consumenten, werd de handhaving uitgesteld tot 27 april 2021. Reden hiervoor was dat het benodigde certificeringssysteem nog niet klaar was.

Omvormerfabrikanten kunnen hun omvormers nu laten certificeren en voorzien van een conformiteitscertificaat. Een consument die nieuwe zonnepanelen aanschaft, kan met dit certificaat aantonen dat hij voldoet aan de RfG-verordening.

Klik hier om het gehele artikel te lezen via SolarMagazine