Bifacial- en monokristallijn silicium verovert de markt
18 dec

Bifacial- en monokristallijn silicium verovert de markt

Wisselend politiek beleid en handelsoorlogen hebben 2018 voor de pv-industrie een historisch jaar gemaakt. Ook kwamen zonnepanelen met halve zonnecellen op de markt.

2019 wordt daarbij het jaar van de bifacialzonnepanelen en de verdringing van multikristallijn silicium- door monokristallijn siliciumzonnepanelen. In de Benelux neemt hierbij de vraag naar zonnepanelen met een hoog vermogen snel toe.

Ook in eigen land ervaren de Chinese fabrikanten deze vraag, want binnen het Top Runner-programma mag alleen hoogefficiente pv-technologie toegepast worden. Dat zorgt ervoor dat monokristallijn siliciumzonnepanelen het programma dicteren, met een marktaandeel van 85 procent in het Top Runner-programma en 54 procent in de volledige Chinese markt. De lage prijs van de monokristallijn siliciumtechnologie versterkt bovendien de ontwikkeling, waarbij polykristallijn siliciumtechnologie wereldwijd in de verdrukking begint te raken.

Door de productiecapaciteit van monokristallijn siliciumwafers – wereldwijd bedraagt deze circa 60 gigawattpiek – kan het marktaandeel van monokristallijn siliciumzonnepanelen in 2019 niet boven de 60 gigawattpiek uitkomen. Het marktaandeel van multikristallijn siliciumzonnepanelen is in 3 jaar tijd al gedaald van 70 procent in 2015 naar 50 procent in 2018. Daarmee hebben monokristallijn siliciumzonnepanelen nu al een marktaandeel van 48 procent.

Lees hier het hele artikel uit de 'Marktgids zonne-energie 2019'

Bron: Solar Magazine