123 gigawattpiek nieuw pv-vermogen in 2019
7 jan

123 gigawattpiek nieuw pv-vermogen in 2019

De wereldwijde verkoop van zonnepanelen stijgt in 2019 met 18 procent tot een volume van 123 gigawattpiek. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau IHS Markit.

Twee derde van het nieuwe vermogen komt van buiten China, terwijl het land in de afgelopen jaren nog voor zo’n 50 procent van de verkopen zorgde. Groeimarkten die bij uitstek genoemd worden door de onderzoekers zijn Argentinië, Egypte, Zuid-Afrika, Spanje en Vietnam die samen 7 procent van de wereldwijde installaties zullen verzorgen. De verkopen in deze landen groeien in totaal met 7 gigawattpiek.

Volgens IHS zal in 45 landen een groei van meer dan 20 procent gerealiseerd worden. Zo zal Amerika de vraag zien stijgen met 28 procent. Deze snelle groei wordt mede veroorzaakt doordat bedrijven voor december 2019 hun projectpijplijn gevuld willen hebben. Dit omdat in deze maand de deadline is voor het aanvragen van de solar investment tax credit (ITC).

De sterke vraag in met name Mexico, Vietnam en Spanje zorgt er volgens IHS voor dat de prijserosie van zonnepanelen in de eerste helft van 2019 vertraagd wordt. Veel internationale ontwikkelaars hebben hun inkopen bovendien opgevoerd uit angst dat het aanstaande nieuwe overheidsbeleid in China de beschikbaarheid van zonnepanelen voor spelers op de internationale markt negatief zou kunnen beïnvloeden.

Bron: Solar Magazine